top of page

Különböző selyemfestési technikák

Mennyi időtök van elolvasni? Mert nagyon sokféle technika létezik és ezeket ráadásul még keverni is lehet. Nem akarlak untatni benneteket mély "szakmai" részletekkel, legyen itt egy áttekintés a 4 talán legfontosabbról, hogy ha egyedi selymet szeretnétek, akkor ismerjétek jobban a választási lehetőségeket.


Kontúrtechnika

Ahogy a nevében is szerepel, itt egy speciális anyaggal rajzolt kontúr tartja kordában a festéket a selymen és nem engedi szétterülni mindenfelé. Először megrajzoljuk a kontúrt, majd kiszínezzük a mintát. A kontúr lehet színtelen, fehér, színes illetve fémes: arany, ezüst vagy bronz.


ViasztechnikaItt nincsenek erősen megrajzolt kontúrok, a minták inkább belesimulnak a selyem anyagába. Dolgozhatunk forró vagy hideg viasszal. Amit a viasszal lefedünk, azt a következő réteg festék nem fogja be, így kicsit térhatású lesz a minta. A végén forró vasalóval kiolvasztjuk a selyemből a viaszt két papírréteg között és előtűnik a minta.


Só-technika


A nedves festékre sót szórunk és várjuk a jó szerencsét, hogy a só érdekes mintákat alakítson ki. A minta kicsit mindig meglepetés, mert persze lehet befolyásolni a só mennyiségével, a sószemcsék méretével, az idővel - de legyünk őszinték: a minta olyan lesz, amilyen. Ezen a selymen a só-technika csak kiegészítés, a minta kontúrral készült.


Aquarell-technika


Olyan mint egy festmény, gyönyörű képeket lehet selyemre festeni, ehhez azonban gyakran egy speciális alapot kell felvinni a selyemre, ami megakadályozza festék futását. Ennek a sálnak a virágai hasonlítanak erre a technikára, persze "alapozás" nélkül.


És itt még állhatna egy igen hosszú lista.....


116 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Commentaires


bottom of page