Különböző selyemfestési technikák

Mennyi időtök van elolvasni? Mert nagyon sokféle technika létezik és ezeket ráadásul még keverni is lehet. Nem akarlak untatni benneteket mély "szakmai" részletekkel, legyen itt egy áttekintés a 4 talán legfontosabbról, hogy ha egyedi selymet szeretnétek, akkor ismerjétek jobban a választási lehetőségeket.


Kontúrtechnika

Ahogy a nevében is szerepel, itt egy speciális anyaggal rajzolt kontúr tartja kordában a festéket a selymen és nem engedi szétterülni mindenfelé. Először megrajzoljuk a kontúrt, majd kiszínezzük a mintát. A kontúr lehet színtelen, fehér, színes illetve fémes: arany, ezüst vagy bronz.


ViasztechnikaItt nincsenek erősen megrajzolt kontúrok, a minták inkább belesimulnak a selyem anyagába. Dolgozhatunk forró vagy hideg viasszal. Amit a viasszal lefedünk, azt a következő réteg festék nem fogja be, így kicsit térhatású lesz a minta. A végén forró vasalóval kiolvasztjuk a selyemből a viaszt két papírréteg között és előtűnik a minta.


Só-technika


A nedves festékre sót szórunk és várjuk a jó szerencsét, hogy a só érdekes mintákat alakítson ki. A minta kicsit mindig meglepetés, mert persze lehet befolyásolni a só mennyiségével, a sószemcsék méretével, az idővel - de legyünk őszinték: a minta olyan lesz, amilyen. Ezen a selymen a só-technika csak kiegészítés, a minta kontúrral készült.


Aquarell-technika


Olyan mint egy festmény, gyönyörű képeket lehet selyemre festeni, ehhez azonban gyakran egy speciális alapot kell felvinni a selyemre, ami megakadályozza festék futását. Ennek a sálnak a virágai hasonlítanak erre a technikára, persze "alapozás" nélkül.


És itt még állhatna egy igen hosszú lista.....


84 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése